Cena spletne strani 2024

Picture of Primož Kostanjevec
Primož Kostanjevec
Tipkovnica in denar - Cena spletne strani

Pred vsako izdelavo spletne strani se najpogosteje srečamo s vprašanjem: “Kakšna je cena spletne strani ?” Ker so tovrstni projekti bolj ali manj narejeni po meri, kar pomeni, da je vsaka spletna stran unikatna in prilagojena željam in potrebam naročnika, je na vprašanje praktično nemogoče odgovoriti brez dodatnih informacij.

Cena po meri narejene spletne strani v letu 2024 (ali spletne trgovine) se “v povprečju” giblje med 2.000€ in 20.000€, kar pa nikakor ni zgornja meja. Le ta je namreč odvisna od zahtevnosti in obsežnosti spletne strani.

Nekaj vprašanj, ki jih naročnikom najpogosteje postavimo, preden lahko podamo informativno ceno izdelave spletne strani:

 • Kaj je primarni cilj spletne strani?
 • V kolikor se lotevamo prenove že obstoječe strani nas zanima kakšen je razlog za prenovo?
 • Bo spletna stran enojezična ali večjezična?
 • Potrebujete funkcionalnosti spletne trgovine?
 • Je potrebno implementirati zunanje sisteme (npr. mailing sistemi za prijavo na e-novice, računovodski programi za prenos naročil in sinhronizacijo zalog izdelkov, CRM-ji, ERP-ji…)?
 • Potrebujete celovit SEO ali boste besedila pripravili sami?
 • V primeru večjezične strani, boste besedila prevedli sami ali potrebujete profesionalne prevode, optimizirane za SEO?
 • Želite uniktano po meri oblikovano spletno stran ali izhajamo iz že oblikovane predloge (templatea)?
 • Imate že izdelano vizulano podobo blagovne znamke (branding – logotip, tipografija, barvna paleta, vizuali, ton verbalne in neverbalne komunikacije…)?
 • Imate kakovosten slikovni material (fotografije)?
 • Kakšen je vaš proračun za spletno stran?

To je le nekaj vprašanj, ki nam pomagajo razumeti obseg in zahtevnost del, da lahko projekt ovrednotimo in odgovorimo na vprašanje: “Kakšna je cena spletne strani 2024?”.

Graf gibanja cen izdelave spletnih strani - cena spletne strani 2024
Graf gibanja cen izdelave spletnih strani

Kakšen je vaš proračun?

Naročniki vprašanje “Kakšen je vaš proračun?” pogosto napačno razumejo. Ker želijo za svoj denar dobiti kar največ zelo redko razkrijejo kakšen je njihov dejanski proračun, saj so mnenja, da bo izvajalec to informacijo zlorabil in ceno spletne strani nastavil tako visoko, kot je višina razpoložljivih sredstev naročnikovega proračuna, tudi če bi bila dejanska cena izdelave spletne strani nižja od predvidenega budgeta.

Vendar pa je pri izdelavi spletne strani po meri potrebno razumeti, da gre za po meri naročnika narejen izdelek in ne za standarden izdelek, ki ga prodajalec zgolj vzame iz prodajne ali virtualne police in preda kupcu.

Za lažjo predstavo zelo pogosto uporabim analogijo gradnje nove hiše. Če se kupec zadovolji s tipskim načrtom, mu lahko gradbenik na podlagi že obstoječega načrta te tipske hiše pripravi ponudbo za gradnjo z minimalnimi odstopanji.

Če pa želi kupec po meri zasnovano in oblikovano hišo bo moral že v fazi načrtovanja z arhitektom podati jasno informacijo o višini proračuna. Ta informacija je za arhitekta ključna, da lahko pri zasnovi, oblikovanju in izbiri materialov sprejema odločitve, s katerimi bo gradnja hiše ostala znotraj predvidenega proračuna.

Izdelava spletne strani je tako na nek način podobna gradnji hiše. Tipske spletne strani so navadno ugodnejše, z že pripravljenim vizualnim izgledom in obsegom funkcionalnosti, med tem kot so spletne strani po meri dražje, prilagojene željam in potrebam kupca in pred pričetkom del zahtevajo pripravo načrta in projektne dokumentacije – kar je osnova za pripravo ponudbe.

Spletna stran za 119€

Pred časom sem na socialnih omrežjih zasledil oglas za izdelavo spletne strani za 119€, skupaj s spletnim gostovanjem in vzdrževanjem za eno (1) leto. Najverjetneje je ponudba obsegala izdelavo tako imenovane “spletne vizitke” – to je tipska, v naprej izdelana enostranska spletna stran, kjer ponudnik v že pripravljeno predlogo spletne strani zgolj vnese slike in podatke ter prilagodi primarno barvo spletne strani, skladno s celotno podobo naročnika.

Potencialen kupec, kateremu je oglas padel v oči seveda pogosto ne ve kaj tako oglaševana ponudba dejansko zajema, kar na trgu postavi nerealna in napačna pričakovanja. Ključno je namreč razumevanje, kaj kupec za to ceno dejansko dobi in do kake mere je taka spletna stran prilagojena njegovim specifičnim potrebam in zahtevam.

Ker je realna in vzdržna cena za spletno stran po meri na trgu seveda precej višja, smo pri pošiljanju ponudb na hladna povpraševanja zato pogosto deležni tudi hladnega tuša. Negativno presenečenje potencialnih kupcev tako občasno vodi v negodovanje in zgražanje nad “visoko” ceno, ter neposredno primerjavo s ceno v zgoraj omenjenem in podobnih oglasih.

Po hitrem izračunu bomo ugotovili, da cena v zgorj omenjenem oglasu v najboljšem primeru zadostuje za največ 2 uri razvoja spletne strani. Cena programerske ure se namreč giblje nekje med 50€ in 100€ (pa tudi več, odvisno od geografske lokacije). Če vzamemo za primer spodnjo mejo 50€/uro imamo kot razvijalci, pri ceni spletne strani 119€, na voljo dobri dve uri, da spletno stran izdelamo in objavimo. Ne pozabimo pa, da oglas v tej ceni obljublja tudi spletno gostovanje in vzdrževanje za 1 leto, kar v tem primeru za izvajalca najbrž pomeni kratkoročno izgubo. Nerentabilno poslovanje ponudnika pa predstavlja tveganje za naročnika, saj je takšen poslovni odnos lahko precej nezanesljiv (dolgoročno sodelovanje in zagotavljanje podpore).

Skratka kakovost takega izdelka in zadovoljstvo naročnika v tem cenovnem razredu sta vsekakor vprašljiva, saj cena projekta preprosto ne zagotavlja dovolj časovnih virov za njegovo kakovostno izvedbo.

Imaš vprašanje ali potrebuješ spletno stran?

Poceni spletna stran ali draga spletna stran?

Nekako je razumno pričakovati, da je dražji izdelek boljši od cenejšega. Čeprav to ni nujno res, kar se še posebej pogosto izkaže pri vsakodnevnih nakupih živilskih izdelkov, pa višji proračun vsekakor zagotavlja več časovnih sredstev (več časa, ki je na voljo za izdelavo spletne strani). To pomeni, da je taka spletna stran lahko bolj kakovostno narejena, da je narejena po meri, unikatna in zasnovana s fokusom za doseganje zastavljenega cilja – če se spomnite na začetku omenjenih najpogostejših vprašanj, ki jih zastavimo našim naročnikom je vprašanje “Kaj je primarni cilj spletne strani?” eno izmed naših prvih vprašanj.

Cena spletne strani 2024 je zato lahko eden prvih namigov, kaj lahko za svoj denar realno pričakujete. Pri cenovno izjemno ugodnih spletnih straneh (manj kot 1.000€) po meri narejene zasnove, uporabniške izkušnje in dizajna ne gre pričakovati. Prav tako ne gre pričakovati dinamičnih vsebin, ki vam bodo kot naročniku in lastniku spletne strani poenostavili njeno upravljenje in urejanje vsebin (npr. preprosto dodajanje vaših uspešnih projektov na spletno stran, preprosto dodajanje dogodkov in dinamično odzivanje le teh glede na termine – datume, itd…), ne gre pričakovati večjezične spletne strani, SEO optimiziranih vsebin in drugih funkcionalnosti, ki zahtevajo analitičen pristop ter načrtovanje in zaradi specifičnosti vsake spletne strani niso in ne morejo biti tipske.

Na drugi strani lahko pri višjecenovnih spletnih straneh pričakujete vse tisto, česar pri nizkocenovnih ne morete. Seveda je obseg del in cena spletne strani odvisna od ciljev in potreb naročnika.

Kaj vpliva na ceno spletne strani?

Spletne strani po meri so lahko izjemno preproste ali pa izjemno kompleksne in obsežne. V nadaljevanju poglejmo nekaj najpogostejših storitev in funkcionalnosti spletnih strani po meri in njihov vpliv na ceno.

Uporabnik tipka na prenosnem računalniku in išče informacije po spletu

Optimizacija za spletne iskalnike – SEO

SEO ali optimizacija za spletne iskalnike je ključni element uspeha vsake spletne strani. Gre za niz strategij in tehnik, ki jih uporabljamo za povečanje vidljivosti spletne strani v iskalnih rezultatih. Glavni cilj SEO-ta je čim višja uvrstitev v iskalnikih, kar posledično poveča promet na spletni strani.

Pomembni dejavniki SEO-ta vključujejo uporabo ključnih besed (to so iskalni nizi, ki jih uporabniki vpišejo v Google, ko iščejo določene informacije), optimizacijo vsebine, tehnično optimizacijo spletnega mesta, pridobivanje kakovostnih povezav in izboljšanje uporabniške izkušnje. Izjemno pomembno je tudi spremljanje rezultatov in prilagajanje strategij glede na spremembe algoritmov iskalnikov – le to se namreč neprestano spreminja s ciljem, uporabnikom spletnih iskalnikov prikazati najbolj relevantne informacije.

Za uspešno SEO strategijo je treba razumeti, kako delujejo iskalniki in kaj uporabniki iščejo. S pravilno izvedenim SEO-tom lahko dosežemo večji organski promet na spletni strani, kar pomeni več obiskovalcev in boljšo prepoznavnost blagovne znamke. Zato je investicija v SEO ključna za dolgoročen uspeh na spletu.

Nekaj najpogostejših SEO storitev in njihove cene:

 • Analiza trga, konkurence in raziskava ključnih besed: ~800-2000 € in več
 • Vsebinska zasnova in struktura spletne strani: ~500-1500 € in več
 • Priprava/pisanje SEO optimiziranih besedil: ~150-300 € / stran naprej
 • Spremljanje rezultatov in prilagajanje SEO strategije: ~500 € / mesec naprej

Koncept in oblikovanje spletne strani po meri – UX/UI dizajn

Cena spletne strani 2024 je neposredno povezana s konceptom in oblikovanjem spletne strani. Koncept in dizajn (UI) sta ključna za dobro uporabniško izkušnjo (UX). Pri tem gre za oblikovanje, ki je prilagojeno specifičnim potrebam in željam ciljne publike.

UX oblikovanje se osredotoča na uporabniško izkušnjo in vključuje načrtovanje uporabniške poti skozi spletno stran, z namenom, da je le ta intuitivna, enostavna za navigacijo in kar najbolj uporabna. To vključuje tudi analizo ciljne skupine, njihove potrebe in cilje ter oblikovanje spletne strani na način, da ciljni skupini omogoča doseči te cilje na najbolj učinkovit in preprost način.

UI oblikovanje, po drugi strani, se osredotoča na estetski videz in uporabniški vmesnik. To vključuje oblikovanje grafičnih elementov, kot so barve, tipografija, ikone in slike, da bi ustvarili privlačen in uporaben videz spletne strani.

Kombinacija UX in UI oblikovanja zagotavlja, da je spletna stran uporabnikom prijazna, enostavna za uporabo in vizualno privlačna. To pomaga povečati stopnjo angažiranosti obiskovalcev, zmanjšati stopnjo zapuščanja spletnega mesta in povečati konverzije.

Poleg tega pri oblikovanju spletne strani po meri ne smemo pozabiti, da mora biti odzivna in prilagojena za različne naprave in širine zaslonov (računalniki, tablice, telefoni). S tem se zagotovimo dosledno uporabniško izkušnjo, ne glede na napravo, ki jo obiskovalec spletne strani uporablja.

Dobro oblikovana spletna stran po meri je ključ do uspeha na spletu in lahko pomembno vpliva na doseganje ciljev. Zato je smiselno investirati v profesionalno oblikovanje, ki bo uporabnikom zagotovilo pozitivno izkušnjo ter povečalo učinkovitost in uspešnost spletne strani.

Nekaj najpogostejših UX/UI storitev in njihove cene:

 • Analiza cilje skupine: ~500 € naprej
 • Zasnova uporabniške izkušnje UX in izdelava prototipa: ~1000 € naprej
 • Testiranje prototipa: ~500 € naprej
 • Izdelava dizajna / oblikovanje uporabniškega vmesnika UI: ~500 € naprej
 • Vzpostavitev naprednega dizajn sistema: ~1500 € naprej

Večjezična spletna stran

Vključitev večjezičnosti na spletno stran bistveno vpliva na ceno spletne strani, saj zahteva dodatno delo pri tehnični implementaciji večjezičnosti, pri prevajanju vsebine in prilagajanju vmesnika. Stroški se lahko razlikujejo glede na več dejavnikov, kot so število jezikov, obseg vsebine, kompleksnost oblikovanja, tehnične zahteve in druge posebnosti.

Prevajanje vsebine in prilagajanje vmesnika za vsak jezik zahteva dodatne vire in čas, zato je pomembno upoštevati te dejavnike pri določanju cene večjezične spletne strani. Poleg tega je treba upoštevati tudi morebitne dodatne stroške, kot so vzdrževanje večjezične vsebine in tehnična podpora v več jezikih.

Kljub potencialno višjim stroškom pa ima večjezična spletna stran številne prednosti. Omogoča vam doseči širši mednarodni trg, povečati obisk ter konverzije. Večjezična spletna stran lahko prispeva k večji prepoznavnosti blagovne znamke in krepi zaupanje med uporabniki iz različnih jezikovnih skupin.

Nekaj najpogostejših storitev na področju večjezičnih spletnih strani in njihove cene:

 • Vzpostavitev večjezičnosti: ~500 € na jezik naprej
 • Profesionalni prevodi: ~100-200 € na stran naprej
 • SEO optimizirani prevodi: ~150-300 € na stran naprej
 • Vnos prevodov: ~50 € / uro naprej

Spletna trgovina

Pri izdelavi spletne trgovine je pomembno upoštevati, kako različne funkcionalnosti vplivajo na končno ceno. Dodatne funkcije lahko vključujejo napredno iskanje po katalogu izdelkov, integracijo različnih plačilnih sistemov, upravljanje zaloge, avtomatizirano pošiljanje e-poštnih obvestil, ocenjevanje izdelkov in mnenja strank, itd.

Vsaka funkcionalnost zahteva čas za razvoj, testiranje in prilagajanje, kar neposredno vpliva na ceno izdelave spletne trgovine. Kompleksnejše funkcije, kot je na primer integracija plačilnih sistemov po meri ali napredno upravljanje zaloge (npr. sinhornizacija z več skladišči), lahko zahtevajo večjo tehnično ekspertizo in posledično višje stroške.

Poleg razvoja teh funkcionalnosti je treba upoštevati tudi njihovo vzdrževanje in posodabljanje v prihodnosti. To lahko prav tako vpliva na končno ceno, saj zahtevajo dodaten časovni in finančni vložek za dolgoročno zagotavljanje delovanja in varnosti spletne trgovine.

Čeprav dodatne funkcionalnosti zahtevajo več denarnih sredstev pa prinašajo tudi številne koristi. Na primer, integracija plačilnih sistemov omogoča enostavno in varno izvedbo transakcij, kar lahko poveča zaupanje kupcev in izboljša konverzije. Napredno iskanje omogoča boljšo uporabniško izkušnjo. Povezave z zunanjimi sistemi in upravljanje zaloge omogočajo učinkovitejše upravljanje z izdelki in naročili ter avtomatizirajo številne procese, kar lastnikom spletnih trgovin prihrani veliko časa.

Zato je pomembno skrbno pretehtati, katere funkcionalnosti so ključne za vašo spletno trgovino glede na vaše poslovne cilje in proračun.

Nekaj najpogostejših storitev implementacije funkcionalnosti spletne trgovine in njihove cene:

 • Osnovna spletna trgovina: ~2000-3000 € in več
 • Napredna spletna trgovina: ~5000-15.000 € in več
 • Povezave z zunanjimi sistemi po meri: ~100€ / uro naprej
 • Prilagoditev spletne trgovine za globalni trg: ~5000 € naprej
Želiš prejemati podobne vsebine v svoj e-poštni nabiralnik?

Pošiljali ti bomo samo uporabne nasvete in vsebine. Obljubimo.

Napredne funkcionalnosti in funkcionalnosti po meri

Pri izdelavi spletne strani ima lahko vključitev naprednih funkcionalnosti izjemno pozitiven učinek na doseganje poslovnih ciljev. Vendar pa je pomembno upoštevati, kako te funkcionalnosti vplivajo na končno ceno izdelave spletne strani. Pogosto namreč zgolj namestitev novega WordPress vtičnika ne zadovolji zahtev naročnika, kar pomeni, da je potreben razvoj in programiranje po meri.

Ena izmed takih naprednih funkcionalnosti, ki lahko vpliva na ceno, je npr. vzpostavitev dinamične spletne strani z vsebinami po meri. To lastniku in upravljalcu spletne strani omogoča preprosto upravljanje z vsebinami (dodajanje, urejanje). Primer take spletne strani je npr. spletna stran nepremičninske agencije, kjer lahko nepremičninski agent na preprost način dodaja nove nepremičnine in jih na preprost način opremi z vsemi potrebnimi informacijami (opis, slike, oprema, lokacija, cena…). Taka prilagodljivost zahteva dodatno programiranje in prilagajanje, kar lahko poveča stroške izdelave spletne strani.

Druga napredna funkcionalnost je implementacija rezervacijskih sistemov. To je še posebej pomembno za podjetja, ki ponujajo rezervacije, na primer hotelske verige ali storitve, ki zahtevajo predhodno rezervacijo. Integracija rezervacijskih sistemov v spletno stran omogoča uporabnikom enostavno rezervacijo in plačilo storitev prek spleta. Vendar pa zahteva zahtevnejše programiranje in integracijo.

Vzpostavitev sistemov za izdelavo in prodajo spletnih tečajev je še ena napredna funkcionalnost, ki lahko vpliva na ceno izdelave spletne strani. To vključuje vzpostavitev platforme za kreiranje tečajev, upravljanje tečajev, vključno z upravljanjem vsebine tečajev, registracijo uporabnikov, nakup tečajev, plačili in dostopom do vsebin.

Prav tako lahko povezave s zunanjimi sistemi, kot so CRM-ji, zunanji rezervacijski sistemi, računovodski programi in skladišča, bistveno vplivajo na ceno izdelave spletne strani. Integracija teh sistemov zahteva dodatno delo za vzpostavitev povezav in pravilno sinhronizacijo podatkov med različnimi platformami.

Vse te funkcionalnosti, čeprav imajo bistven vpliv na ceno, prinesejo številne prednosti, na primer, dinamične spletne strani z vsebinami po meri omogočajo bolj personalizirano uporabniško izkušnjo in preprosto upravljanje, rezervacijski sistemi olajšajo in avtomatizirajo proces rezervacij, sistemi za izdelavo in prodajo spletnih tečajev omogočajo prodajo in monetizacijo znanja, povezava z zunanjimi sistemi pa omogoča bolj učinkovito upravljanje podatkov in avtomatizacijo procesov.

Katere napredne funkcionalnosti so torej ključne za vaše poslovne potrebe in cilje? Pri tem je potrebno upoštevati tako kratkoročne kot dolgoročne koristi in stroške ter se odločiti za tiste funkcionalnosti, ki vam bodo prinesle največjo dodano vrednost.

Nekaj najpogostejših storitev implementacije naprednih funkcionalnosti ter razvoja po meri in njihove cene:

 • izdelava projektne zasnove in dokumentacije: ~1000-10.000 € in več
 • dinamična spletna stran z vsebinami po meri: ~2500-15.000 € in več
 • rezervacijski sistemi: ~3000-20.000 € in več
 • sistemi za spletne tečaje: ~3000-20.000 € in več
 • povezave z zunanjimi sistemi (CRM, ERP, zunanji rezervacijski sistemi, računovodski programi, skladišča,…): ~100 € / uro naprej

Napredna tehnična optimizacija

Ko govorimo o napredni tehnični optimizaciji spletne strani (le ta se prekriva in dopolnjuje s SEO optimizacijo) imamo v mislih vrsto naprednih tehnik s katerimi optimiziramo in izboljšamo njeno delovanje, npr. hitrost nalaganja in delovanja strani, hkrati pa s tem neposredno vplivamo na SEO, saj je hitrost nalaganja ena izmed ključnih SEO metrik, ki nenazadnje izboljša tudi uporabniško izkušnjo. Med napredno tehnično optimizacijo sodi tudi strukturna optimizacija URL-jev, prilagajanje robots.txt datoteke, optimizacija XML seznama strani (sitemap-a), itd.

Na primer, optimizacija hitrosti nalaganja vključuje stiskanje datotek, optimizacijo slik, uporabo predpomnjenja (caching), zmanjšanje števila HTTP zahtev, uporabo strežnikov z visoko zmogljivostjo itd. To zahteva dodatno programiranje in konfiguracijo, kar poveča stroške izdelave spletne strani.

Če želite vključiti napredne tehnične optimizacijske tehnike je potebno upoštevati, da imajo neposreden vpliva na ceno izdelave spletne strani. Kljub temu pa lahko investicija v napredno tehnično optimizacijo prinese dolgoročne koristi, kot so boljša uvrstitev v iskalnikih, boljša uporabniška izkušnja, hitrejše nalaganje strani in boljša konverzija obiskovalcev v stranke.

Cena napredne tehnične optimizacije je odvisna od obsega del, zahtevnosti spletne strani in njene obsežnosti:

 • Optimizacija slikovnih datotek: ~50 € / uro naprej
 • Napredna tehnična optimizacija in predpomnjenje: ~1000 € naprej
 • Optimizacija posamezne strani/podstrani: ~200 € / stran naprej
WCAG3 - Web Content Accessibillity Guidelines - smernice za dostopnost spletnih vsebin

Prilagoditev za slepe in slabovidne

Ustrezna dostopnost spletnih strani je izjemnega pomena za zagotavljanje enakih možnosti za vse uporabnike, ne glede na njihove telesne zmožnosti. Med tem ko se pri zasnovi in razvoju spletnih strani osredotočamo na estetiko, funkcionalnost in uporabniško izkušnjo, pogosto pozabimo na uporabnike s posebnimi potrebami, kot so slepi in slabovidni.

Spletna stran prilagojena za slepe in slabovidne zagotavalja, da lahko do vsebin na spletu dostopajo tudi uporabniki z omejitvami. To pa ne prinaša koristi samo njim, ampak tudi podjetjem oz. lastnikom spletnih strani, saj tako dosežejo večjo ciljno skupino uporabnikov.

Eden ključnih standardov za zagotavljanje dostopnosti spletnih strani je WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Te smernice določajo standarde pri zasnovi, oblikovanju in razvoju spletnih strani, ki omogočajo boljšo dostopnost vsebin na spletu za vse uporabnike, vključno s slepimi in slabovidnimi.

Nekaj ključnih prilagoditev spletne strani za slepe in slabovidne zajema:

 1. Uporaba bralnikov zaslona: Slepi in slabovidni uporabniki pogosto uporabljajo bralnike zaslona, ki jim omogočajo, da vsebino spletne strani slišijo (bralnik jim besedila na spletni strani prebere). Pravilna uporaba semantične strukture, alternativnih besedil za slike in jasno označenih povezav omogoča boljšo razumevanje vsebine.
 2. Povečanje besedila in kontrasta: Prilagodljivost spletnih strani omogoča uporabnikom, da prilagodijo velikost besedila in kontrast, kar je ključno za tiste z motnjami vida. Jasen kontrast med besedilom in ozadjem omogoča lažje branje.
 3. Navigacija s tipkovnico: Mnogi uporabniki s posebnimi potrebami ne morejo uporabljati miške, zato je pomembno, da je navigacija po spletni strani mogoča samo s tipkovnico. Jasno označene tipke za preskakovanje na glavne dele strani omogočajo boljšo navigacijo.
 4. Podpora za razširitve brskalnika: Prilagodljive spletne strani omogočajo uporabo različnih dodatkov in razširitev brskalnika, ki olajšajo brskanje po spletu slepim in slabovidnim.
 5. Zakonodaja in ugled: Poleg etičnih in moralnih razlogov je prilagodljivost spletnih strani za slepe in slabovidne v mnogih državah tudi zakonsko predpisana. Podjetja, ki ne zagotavljajo dostopnosti, tvegajo pravne posledice in slabšo javno podobo.

S tem ko upoštevamo smernice dostopnosti, kot so WCAG, ne samo izpolnjujemo zakonske zahteve, ampak tudi izboljšujemo uporabniško izkušnjo za vse uporabnike spleta.

Razvoj in implementacija funkcionalnosti za slepe in slabovidne se prične pri 500 € naprej – odvisno od zahtevnosti in obsega spletne strani.

Ustrezno spletno gostovanje

Spletno gostovanje je temelj spletne strani in ta mora biti trden in brezhiben. Izbira primernega spletnega gostovanja je zato eden izmed pomembnejših dejavnikov, ki imajo neposreden vpliv na delovanje vaše spletne strani. Spletno gostovanje vpliva na hitrost, varnost, zanesljivost in splošno uporabniško izkušnjo vaše spletne strani, kar posledično vpliva tudi na vaše poslovanje in stroške.

Na trgu je ogromno domačih in tujih ponudnikov spletnega gostovanja, ki sicer ponujajo resnično ugodne vstopne pakete gostovanja, vendar pa se le ti pogosto izkažejo za neprimerne, saj ne zagotavljajo dovolj strežniških sredstev. Posledica neustreznega spletnega gostovanja se najpogostje kaže v počasnem delovanju spletne strani na front-endu, kot tudi na back-endu. V skrajnih primerih, ko je strežnik preobremenjen, le to pripelje tudi do neodzivnosti in nedelovanja strani (pogovorno rečemo, da se je stran “sesula”) ter do pojavljanja raznih napak v delovanju.

Zakaj je ustrezno spletno gostovanje pomembno?

 1. Hitrost in zmogljivost: Kakovostno spletno gostovanje zagotavlja hitro nalaganje strani, kar je ključnega pomena za uporabniško izkušnjo. Počasne spletne strani odganjajo obiskovalce in zmanjšujejo verjetnost, da bodo uporabniki opravili nakup ali se vrnili na vašo spletno stran. Iskalniki, kot je Google, prav tako kaznujejo počasne strani z nižjimi uvrstitvami v rezultatih iskanja.
 2. Zanesljivost in dosegljivost (uptime): Zanesljivo gostovanje zagotavlja stalno dostopnost vaše spletne strani. Pogosti izpadi strežnikov lahko povzročijo izgubo obiskovalcev in prihodkov, poleg tega pa škodujejo vašemu ugledu.
 3. Varnost: Spletne strani so pogosto tarča hekerskih napadov. Kakovostno gostovanje vključuje varnostne ukrepe, kot so požarni zidovi, redne posodobitve in varnostni pregledi, ki pomagajo zaščititi vašo spletno stran pred napadi.
 4. Tehnična podpora: Dober ponudnik spletnega gostovanja nudi zanesljivo tehnično podporo, ki je na voljo 24/7. Hitro reševanje težav in vprašanj je ključno za nemoteno delovanje vaše spletne strani.

Kako spletno gostovanje vpliva na ceno?

 1. Vrsta gostovanja:
  • Skupno gostovanje (Shared Hosting): To je najbolj ugodna in dostopna možnost, kjer si več spletnih strani deli en strežnik. Čeprav je cenovno ugodno, lahko ob visoki obremenitvi strežnika pride do upočasnitev in izpadov.
  • VPS gostovanje (Virtual Private Server): Ponuja večjo zmogljivost in več nadzora kot skupno gostovanje. Cena je višja, a je primerna za srednje velike spletne strani z zmernim prometom in spletne trgovine.
  • Namenski strežniki (Dedicated Hosting): Celoten strežnik je namenjen samo vaši spletni strani, kar omogoča največjo zmogljivost in nadzor. Cena je precej višja, zato je primerna za velike spletne strani z več prometa.
  • Oblačno gostovanje (Cloud Hosting): Fleksibilna rešitev, kjer se strežniški viri prilagajajo glede na potrebe. Plačate glede na porabo, kar lahko dolgoročno prihrani stroške, še posebej za dinamične spletne strani.
 2. Dodatne storitve in funkcionalnosti: Vključitev dodatnih funkcij, kot so samodejne varnostne kopije, napredni varnostni ukrepi, SSL certifikati in dodatna podpora, lahko poveča stroške gostovanja, vendar so te storitve pogosto nujne za zagotavljanje zanesljivosti in varnosti.
 3. Lokacija strežnika: Izbira lokacije strežnika lahko vpliva na hitrost nalaganja strani za uporabnike. Gostovanje v geografsko bližnjem podatkovnem centru lahko izboljša uporabniško izkušnjo, vendar je lahko dražje.
 4. Stopnja podpore: Paketi z višjo stopnjo podpore (npr. 24/7 podpora z odzivom v nekaj minutah) so običajno dražji. Kakovostna podpora je ključna za hitro reševanje težav in zmanjšanje izpadov.

Izbira ustreznega spletnega gostovanja je torej bistvena za uspešno delovanje spletne strani. Čeprav lahko kakovostno gostovanje prinese višje stroške, je to naložba, ki se povrne z boljšimi performansami, večjo zanesljivostjo in boljšo uporabniško izkušnjo.

Cene spletnih gostovanj se lahko pričnejo že pri manj kot 1 €/mesec in gredo vse do nekaj sto ali tisoč €/mesec.

Cena spletne strani 2024 in cene v preteklosti

Izdelava spletnih strani je v zadnjih dveh desetletjih doživela izjemne spremembe, tako v tehničnem kot tudi v cenovnem smislu. Od prvih preprostih HTML strani do sodobnih dinamičnih spletnih mest, ki vključujejo kompleksne funkcionalnosti in interaktivne elemente, so cene izdelave spletnih strani znatno nihale in se prilagajale tržnim razmeram, tehnološkemu napredku in povpraševanju.

 1. 90. leta in zgodnja 2000-ta: V začetkih interneta so bile spletne strani relativno preproste, sestavljene iz statičnih HTML strani. Kljub temu pa je izdelava zahtevala specializirano znanje, saj so bila razvojna orodja zelo omejena. Cene so bile zato precej visoke in so se gibale od nekaj tisoč do več deset tisoč evrov, odvisno od kompleksnosti in zahtevanih funkcionalnosti. Majhno število strokovnjakov in omejene možnosti prilagajanja so dodatno prispevale k višjim stroškom.
 2. Sredina 2000 do začetka 2010: S pojavom odprtokodnih platform, kot sta WordPress in Joomla, so se cene izdelave spletnih strani začele zniževati. Te platforme so omogočile hitrejši razvoj in enostavnejše prilagajanje spletnih mest, kar je omogočilo večji dostop manjšim podjetjem in posameznikom. Kljub temu so se cene za profesionalne spletne strani še vedno gibale od nekaj tisoč do nekaj deset tisoč evrov, predvsem zaradi vse bolj zahtevnih funkcionalnosti in prilagojenih dizajnov.
 3. Današnji čas: Danes je izdelava spletnih strani bolj dostopna kot kadarkoli prej. Širok nabor orodij, predlog in platform omogoča, da lahko osnovno spletno stran izdelamo že za nekaj sto evrov. Kljub temu so cene za profesionalne, kompleksne spletne strani še vedno precej visoke. Celovite e-trgovine, spletni portali in prilagojena podjetniška spletna mesta lahko stanejo od nekaj tisoč do več deset tisoč evrov.
Graf gibanja cen izdelave spletnih strani - cena spletne strani 2024
Graf gibanja cen izdelave spletnih strani

Dejavniki, ki vplivajo na spremembo cen

 1. Tehnološki napredek: Razvoj novih tehnologij, orodij in platform je bistveno znižal stroške razvoja. Namenske platforme (WordPress, Joomla, Magento…) in “pagebuilderji” (Elementor, Oxygen, Divi…) so poenostavili proces izdelave spletnih strani in zmanjšali potrebo po obsežnem kodiranju.
 2. Konkurenčnost trga: Z naraščanjem števila razvijalcev in agencij za izdelavo spletnih strani se je povečala konkurenca, kar je prispevalo k znižanju cen. Poleg tega so se na trgu pojavile številne samostojne platforme za gradnjo spletnih strani, kot so Wix, Squarespace, Shopify,… ki ponujajo ugodne vhodne rešitve.
 3. Povečane zahteve uporabnikov: Kljub znižanju osnovnih stroškov izdelave se cene kompleksnejših spletnih mest niso bistveno znižale, saj uporabniki zahtevajo boljše oblikovanje, napredne funkcionalnosti, optimizacijo za iskalnike (SEO) in večjo varnost. Te zahteve povečujejo stroške razvoja.
 4. Globalizacija: Dostop do mednarodnega trga je omogočil sodelovanje s cenovno ugodnimi razvijalci iz drugih držav, kar je prispevalo k nižjim stroškom razvoja. Po drugi strani pa so visoko specializirane storitve v razvitih državah ostale relativno drage.
 5. Nenehno spreminjajoči se spletni standardi: Razvoj spletnih standardov in praks, kot so odzivno oblikovanje, izboljšana uporabniška izkušnja (UX), razvoj tehnologij in programskih orodij ter integracije s številnimi zunanjimi sistemi, zahtevajo dodatno delo in znanje, kar prav tako vpliva na ceno spletne strani.

Kakšna je torej cena izdelave spletne strani?

Cene izdelave spletnih strani so se skozi čas prilagajale tehnološkemu napredku, tržnim razmeram in zahtevam uporabnikov. Med tem ko so osnovne spletne strani postale cenovno dostopnejše, so se kompleksnejše rešitve ohranile na višji cenovni ravni zaradi povečane potrebe po prilagojenih funkcionalnostih in naprednem dizajnu. Pri izbiri ponudnika in rešitve za izdelavo spletne strani je pomembno upoštevati tako finančne zmožnosti (budget) kot tudi dolgoročne cilje in potrebe podjetja.

Enostavnega in enotnega odgovora na vprašanje “Kakšna je cena spletne strani?” pravzaprav ni saj se giblje od nekaj 100 € do več 10.000 €.

Imate vprašanje?

Prvi korak morate narediti sami, pri vseh ostalih vam bomo do cilja pomagali mi.

Preden greš

Naroči se na uporabne vsebine in nasvete. Saj veš, znanja ni nikoli preveč.

Tvojih osebnih podatkov ne bomo nikoli delili s tretjimi osebami. Poglej pravilnik o zasebnosti.