Kako namestiti WordPress v cPanel-u

Kako namestiti Wordpress v cPanel-u

Če se boste sami lotiti izdelave spletne strani ali spletne trgovine priporočam uporabo katerega izmed CMS-jev (content management system). Med CMS-ji je zagotovo najbolj popularen WordPress, saj “poganja” več kot 455 milijonov spletnih mest, kar je več kot 30% vseh spletnih mest (teh je približno 1,7 milijarde). Skratka, če berete ta prispevek, potem vas zagotovo zanima kako namestiti WordPress.

WordPress lahko namestimo na več načinov, v tem prispevku pa si bomo pogledali enega izmed preprostejših – kako namestiti WordPress v cPanel-u. Pogoj je, da imate spletno gostovanje s cPanel nadzorno ploščo, ki omogoča nameščanje aplikacij. Tako gostovanje lahko sklenete pri številnih ponudnikih spletnega gostovanja, kot so Neoserv, Domovanje, Hostko…

1. Prijava v cPanel

V cPanel nadzorno ploščo (v nadaljevanju cPanel) se lahko prijavite neposredno s vpisom URL naslova v brskalnik (navadno je to https://cpanel.mojadomena.si – kjer “mojadomena.si” nadomestite z domeno, ki je povezana z vašim spletnih gostovanjem). V kolikor se vam prijavno okno ne prikaže, se obrnite na ponudnika spletnega gostovanja, naj vam pomaga pri prijavi.

Pogosto lahko do cPanel-a dostopate tudi neposredno iz uporabniškega računa spletnega gostovanja. Ponudniki spletnega gostovanja imajo različne uporabniške vmesnike za upravljanje z vašim uporabniškim računom in gostovanjem, zato boste morali sami poiskati povezavo, ki vas pelje do cPanel-a.

cPanel - Prijavno okno, prijava v cpanel
Prijava v cPanel

2. Poiščite možnost za namestitev WordPress-a

Po uspešni prijavi se vam prikaže cPanel uporabniški vmesnik.

Razvijalci cPanel redno posodabljajo in nadgrajujejo, prav tako pa zanj obstajajo različne vizualne predloge, zato je možno, da izgled vašega cPanel uporabniškega vmesnika ni popolnoma enak temu na sliki spodaj.

Uporabniški vmesnik cPanel nadzorne plošče
Uporabniški vmesnik cPanel nadzorne plošče

Z miško podrsajte nižje po zaslonu in v zavihku Softaculous Apps Installer poiščite WordPress ikono, ter kliknite nanjo.

Softaculous Apps Installer
Softaculous Apps Installer

Nabor možnosti in funkcionalnosti v cPanel-u se lahko med ponudniki gostovanja razlikuje. V kolikor vaš ponudnik gostovanja ne omogoča namestitve aplikacij preko Softaculus Apps Installer-ja, se lahko postopek namestitve WordPress-a razlikuje od tukaj opisanega. Alternativna možnost je tudi »ročna« namestitev – kako WordPress namestiti ročno si lahko pogledate v tem prispevku.

3. Vnos podatkov in nastavitev

Če se vam je na tej točki prikazal Softaculus uporabniški vmesnik za namestitev WordPress-a, ste na dobri poti (slika spodaj).

Softaculous uporabniški vmesnik
Softaculous uporabniški vmesnik

Kliknite na zavihek Install.

Zavihek Install - kako namestiti WordPress v cPanel-u
Kliknite na zavihek Install

V oknu, ki se odpre, moramo urediti nekaj nastavitev in vnesti osnovne podatke. To okno je razdeljeno na več segmentov, med katerimi nas v tem trenutku zanimajo samo:

  • Software Setup
  • Site Settings
  • Admin Account
  • Choose Language
Vnos podatkov in nastavitve za namestitev WordPress-a
Vnos podatkov in nastavitve za namestitev WordPress-a

Software setup

Choose Protocol – izberite https://
Za delovanje https protokola, morate imeti nameščen SSL certifikat. Kako namestiti SSL certifikat si lahko pogledate v tem prispevku.

Choose Domain – izberite domeno, za katero želite namestiti WordPress
Najverjetneje boste tukaj imeli na voljo samo eno izbiro. Če pa imate v cPanel-u dodanih več domen, lahko le to izberete tukaj.

In Directory – določite ime mape, v katero bo nameščen WordPress
Če želite, da je vaša nova spletna stran dosegljiva na naslovu »https://mojadomena.si«, potem naj bo to polje prazno, sicer pa vpišite poljubno ime mape – v tem primeru bo vaša spletna stran dosegljiva na naslovu »https://mojadomena.si/mojamapa/«.

OPOMBA: Če je na tej domeni ali v izbrani mapi že spletna stran, bo ob namestitvi WordPress-a izbrisana in nadomeščena z novo namestitvijo WordPressa!

Choose the version you want to install – izberite zadnjo verzijo WordPress-a (v času pisanja tega prispevka je to verzija 5.9).

Site Settings

Site Name – vpišite ime strani

Site Description – kratek opis oz. vaš slogan

Polji Enable Multisite (WPMU) in Disable WordPress Cron pustite prazni (brez kljukice).

Ime strani in opis lahko kasneje kadarkoli spremenite v nastavitvah WordPress-a.

Admin Account

WordPress mora imeti vsaj enega uporabnika administratorja. Tukaj vnesemo podatke s katerimi bomo po namestitvi dostopali do WordPress nadzorne plošče.

Admin Username – vpišite uporabniško ime
Za boljšo varnost vaše spletne strani priporočam, da ne uporabljate imena »admin« ali imena, ki je enako imenu vaše domene.

Admin Password – vpišite geslo
Izberite dobro geslo, kjer so združene velike in male črke, številke in posebni znaki. S klikom na ključek zraven polja, se vam samodejno generira predlog gesla.

Admin Email – vpišite e-poštni naslov, ki ga boste uporabili za tega uporabnika
To je lahko vaš osebni e-poštni naslov.

Geslo in e-poštni naslov lahko kasneje kadarkoli spremenite, uporabniškega imena pa kasneje ni mogoče spreminjati.

Podatke za prijavo (uporabniško ime in geslo) shranite na varno, saj jih boste potrebovali za prijavo v WordPress nadzorno ploščo. Brez teh podatkov prijava in urejanje spletne strani ni mogoča.

Choose Language

Select Language – izberite jezik vaše spletne strani

Install

Za pričetek namestitve kliknite gumb Install na dnu zaslona. Počakajte nekaj trenutkov, da se namestitev zaključi.

4. Prijava v WordPress

Po uspešni namestitvi se prikaže obvestilo in povezavi do spletne strani ter do WordPress nadzorne plošče.

Zaključek WordPress namestitve - kako namestiti WordPress v cPanel-u

Za ogled vaše nove spletne strani kliknite na povezavo:

https://mojadomena.si

Za prijavo v WordPress nadzorno ploščo kliknite na povezavo:

https://mojadomena.si/wp-admin/

WordPress je nameščen, s tem pa so pripravljeni tudi temelji vaše nove spletne strani. Tako, sedaj veste kako namestiti WordPress. Veliko zabave ob izdelavi.

Imate vprašanje ali potrebujete pomoč? Z veseljem vam pomagamo.

Imate vprašanje?

Prvi korak morate narediti sami, pri vseh ostalih vam bomo do cilja pomagali mi.

Preden greš

Naroči se na uporabne vsebine in nasvete. Saj veš, znanja ni nikoli preveč.

Tvojih osebnih podatkov ne bomo nikoli delili s tretjimi osebami. Poglej pravilnik o zasebnosti.