5 razlogov zakaj je vaša spletna stran počasna

Primož Kostanjevec
Primož Kostanjevec
Jezen uporabnik na računalniku - počasna spletna stran

Počasna spletna stran odganja obiskovalce. Hitrost delovanja spletne strani je eden ključnih faktorjev pri SEO optimizaciji, saj neposredno vpliva na pozicioniranje med rezultati iskanja v iskalniku Google in na uporabniško izkušnjo. Po priporočilih Googla bi se morala spletna stran naložiti v manj kot dveh sekundah. Če je čas nalaganja daljši pričnejo obiskovalci spletno stran zapuščati še preden se naloži. Vsak izgubljen obiskovalec pa pomeni potencialno izgubljen kupec.

Hitrost delovanja spletne strani sodi med tehnično optimizacijo in je eden izmed številnih kriterijev po katerem Google oceni kakovost vaše spletne strani. Pogledali si bomo 5 najpogostejših razlogov za počasno delovanje spletne strani in kako te napake popraviti.

1. Prevelike slike

Velika količina neustrezno pripravljenih slik je običajno najpogostejši razlog za počasno delovanje spletne strani. Slike visoke ločljivosti namreč zahtevajo prenos precejšnje količine podatkov od strežnika do uporabnika, kar podaljša čas nalaganja strani. Zato je slike za splet potrebno ustrezno pripraviti – pomanjšati na ustrezno ločljivost, uporabiti najprimernejši format (JPG, PNG, WEBP,…) in jih optimizirati s kompresijo.

Slike lahko pripravite s katerim od brezplačnih spletnih orodij, kot so npr. TinyPNG, Photopea (ki je nekakšna spletna alternativa Photoshopa), Shortpixel ali katero drugo.

2. Neoptimizirana koda

Naslednji pogost razlog za počasno delovanje spletne strani je neoptimizirana programska koda. Preveč presledkov, “inline” slogi, prazne vrstice in nepotrebni komentarji povečajo obseg programske kode. Vse našteto je zelo pogosto pri uporabi vizualnih orodij za izdelavo spletnih strani (page builders).

Z odstranitvijo nepotrebnih elementov lahko optimizirate kodo, zmanjšate velikost programskih datotek in izboljšate celoten čas nalaganja strani. V tehničnem smislu je ta proces znan kot minifikacija (minify). Če je vaša spletna stran narejena s katerim izmed CMS-ov (WordPress, Magento…) obstaja kar nekaj orodij, s katerimi lahko preprosto optimizirate in pomanjšate datoteke s programsko kodo.

3. Ne uporabljate predpomnjenja (caching)

Predpomnjenje (caching) omogoča, da so dinamične strani v naprej pripravljene. Tako se lahko strežnik hitreje odzove in drastično pohitri delovanje spletne strani. Gre za tehniko, ki omogoča shranjevanje pogosto uporabljenih elementov v “predpomnjeni pomnilnik”.

Vse zahteve za vsebino strežnik posreduje iz predpomnjenega pomnilnika, s čimer se pospeši celoten postopek pridobivanja podatkov in nalaganja strani.

Na voljo je kar nekaj brezplačnih in plačljivih orodij za predpomnjenje. Z uporabo predpomnilnika brskalnika/HTTP in predpomnjenja na strani strežnika boste izboljšali učinkovitost in hitrost delovanja vaše spletne strani.

4. Neustrezno spletno gostovanje

Ko nekdo klikne na povezavo do vaše spletne strani, se zgodi sledeče: uporabnikov brskalnik pošlje strežniku zahtevo za informacije in podatke, potrebne za nalaganje spletne strani. Podobno kot ko za zagon motorja uporabite avtomobilski ključ. Če je strežnik preobremenjen, ker v tistem tenutku obdeluje druge zahteve, traja dlje časa, da se odzove. Zmogljivost strežnika je odvisna od ponudnika in izbranega paketa spletnega gostovanja.

Cenejši paketi spletnega gostovanja navadno ponujajo skupni strežnik. To pomeni, da si spletno mesto deli prostor in vire z drugimi spletnimi mesti na tem strežniku. To sicer ni nič napačnega, vendar taki paketi gostovanja navadno niso dovolj zmogljivi za zahtevnejše strani in spletne trgovine z večjim številom obiskovalcev.

Rešitev je preprosta: nadgraditi obstoječe ali izbrati novo ustrezno spletno gostovanje.

5. Ne uporabljate CDN-ja

CDN (Content Delivery Network) je mreža neodvisnih strežnikov, ki se nahajajo na številnih geografskih lokacijah. Naloga teh strežnikov je, da obiskovalcu spletne strani servirajo podatke (vsebino spletne strani) iz strežnika, ki je njemu najbližji. V kolikor do vaše spletne strani dostopajo tudi obiskovalci iz tujine, bo le ta ob pomoči CDN-ja, delovala hitreje.

Na trgu je kar nekaj ponudnikov CDN storitev, med drugim Cloudflare, Incapsula, Google, Amazon…

Počasna spletna stran in tehnična optimizacija

Tehnična optimizacija spletne strani se ne začne in konča z izdelavo spletne strani, ampak tesno sovpada z vzdrževanjem in urejanjem vsebin na spletni strani tudi po končani izdelavi. Z napačnim načinom vzdrževanja, urejanja in priprave vsebin lahko še tako odlično pripravljena in izdelana spletna stran postane počasna in tehnično neustrezna.

Ali tudi vaša spletna stran deluje počasi? Morda vam lahko pomagamo.

Imate vprašanje?

Prvi korak morate narediti sami, pri vseh ostalih vam bomo do cilja pomagali mi.

Preden greš

Naroči se na uporabne vsebine in nasvete. Saj veš, znanja ni nikoli preveč.

Tvojih osebnih podatkov ne bomo nikoli delili s tretjimi osebami. Poglej pravilnik o zasebnosti.