8 nasvetov za izbiro prave domene

Primož Kostanjevec
Primož Kostanjevec
URL vrstica brskalnika Google Chrome

Izbira pravega imena domene je ključna za vaš uspeh in za uspeh vašega spletnega mesta. Če izberete napačno je lahko kasnejša menjava domene dokaj neprijetna in težavna. Zaradi spremembe imena bo trpela prepoznavnost vaše blagovne znamke, pa tudi uvrstitev med rezultati iskanja na spletu bo v začetku precej nižja.

Zato je izjemno pomembno, da že na začetku izberete pravo ime domene.

1. Uporabite ključne besede

Ključne besede igrajo pomembno vlogo. Z uporabo ključnih besed v imenu domene iskalnikom poveste, kakšna vsebina se nahaja na vašem spletnem mestu oz. tematika, ki jo vaše spletno mesto predstavlja. Skupaj s kakovostno vsebino in dobro uporabniško izkušnjo lahko ključne besede v domeni pomagajo pri višji uvrstitvi v Googlu.

Ker je veliko domen z osnovnimi ključnimi besedami že zasedenih, boste pri kreiranju imena domene morali biti precej ustvarjalni. Da najdete prosto domeno, ki bo hkrati dovolj izstopala lahko ključne besede združite z drugimi besedami.

Ali je ime domene še prosto lahko preverite na tej strani – domene pri Neoserv.

2. Izberite kratko ime domene

Čeprav so ključne besede pomembne, ne pretiravajte z dolžino imena domene. Ime naj bo kratko in lahko zapomnljivo.

Priporočam, da ime domene ne presega 15 znakov. Daljša imena si uporabniki težje zapomnijo. Pri daljših imenih je prav tako večja možnost tipkarskih napak, ko uporabniki vnašajo ime v brskalnik.

Zato je dobro, da je vaša domena kratka.

3. Izgovorjava in črkovanje naj bo enostavno

Ime domene naj bo tako preprosto, da jo lahko poslušalec po nareku zapiše brez težav in napak. To pride še posebej prav pri promoviranju preko zvočnih medijev (radijski oglasi, podkasti…).

Če nameravate uporabiti domeno za poslovni e-poštni račun (e-poštni naslovi), potem mora biti ime domene absolutno enostavno za razumevanje in črkovanje.

Želiš prejemati podobne vsebine v svoj e-poštni nabiralnik?

Pošiljali ti bomo samo uporabne nasvete in vsebine. Obljubimo.

4. Ime domene naj bo edinstveno

Da lahko izstopate, mora biti ime domene edinstveno. Zato je pametno je raziskati katera imena domen v vaši niši so že registrirana. Tako se boste izognili registraciji domene neke že obstoječe blagovne znamke.

Ne želite po naključju uporabiti ime blagovne znamke ali biti obtožen kopiranja drugega blogerja.

5. Izogibajte se vezajem in številkam

Če je le mogoče, vezajev in številk ne uporabljajte. Pravzaprav jih v imenu domene nikoli ne uporabljajte. Vezaji in številke so lahko znak neželene pošte in tega zagotovo ne želite.

Domene z vezaji v imenu so tudi zelo pogosto podvržene tipkarskim napakam. Če izberete ime domene z vezaji, ker je želena domena že zasedena, bodo vaši uporabniki verjetno končali na spletnem mestu vašega konkurenta, če pozabijo vnesti vezaj.

Prav tako so taka imena težje izgovorljiva in težje zapomljiva. Tudi uvrščanje v Googlu je lahko posledično slabše in s tem spletni promet na vaši strani.

6. Izogibajte se podvojenim črkam

Izogibate se imenom s podvojenimi črkami. To povečuje možnost tipkarskih napak pri vnosu, posledica pa je izguba prometa na vašem spletnem mestu.

Podvojene črke so sicer bolj problematične v tujih jezikih, kjer se pojavljajo že v eni besedi. Če to besedo združite z neko drugo besedo na način, kot je ta »presssetup.com«, bodo uporabniki tako ime s težavo vtipkali brez napake.

Če se izognete podvojenim črkam, bo domena enostavnejša za tipkanje in bolj primerna za blagovno znamko.

7. Zakupite več domen hkrati

V nekaterih primerih je smiselno zakupiti več domen hkrati. Če boste v prihodnje svojo prisotnost gradili tudi na tujih trgih, potem je zagotovo smiselno registrirati še domene z drugimi imenskimi končnicami (npr. COM, NET…).

Prav tako lahko registrirate domene s končnicami drugih držav (AT, DE, HR, IT…). Ob tem bodite pozorni na pravila in omejitve, ki veljajo v posamezni državi. Nekatere državo omogočajo  nakup domene izključno svojim državljanom oz. osebam, ki imajo v državi prijavljeno stalno ali začasno prebivališče.

8. Osredotočite se na poznane domenske končnice

Če bo vaša domenska končnica .COM, .NET ali .SI, boste na dobri in varni poti. V kolikor nameravate resno zastaviti svojo spletno predstavitev, so preizkušene domenske končnice za vas najboljša rešitev.

Domenske končnice
Website domain photo created by d3images – www.freepik.com

Gre za dolgoročno rešitev, s katero boste krepili svojo spletno prepoznavnost. Večina spletnih uporabnikov še vedno najbolj zaupa uveljavljenim domenskim končnicam, ki so na trgu že vsaj 20 let.

Če vseeno želite bolj eksotično domeno, ki bi jo uporabili za spletno stran v angleškem jeziku, pa vam priporočamo registracijo tematske domene.

Imate vprašanje ali potrebujete pomoč? Z veseljem vam pomagamo.

Imate vprašanje?

Prvi korak morate narediti sami, pri vseh ostalih vam bomo do cilja pomagali mi.

Preden greš

Naroči se na uporabne vsebine in nasvete. Saj veš, znanja ni nikoli preveč.

Tvojih osebnih podatkov ne bomo nikoli delili s tretjimi osebami. Poglej pravilnik o zasebnosti.