7 razlogov, zakaj je spletna stran počasna

Primož Kostanjevec
Primož Kostanjevec
Polž na prenosnem računalniku - moja spletna stran je počasna

Hitrost spletnega mesta je ključna za njen uspeh. To namreč vpliva na številne metrike, vključno z uvrstitvijo med rezultati iskanja in stopnjo konverzij (obiski, prodaja, povpraševanja…). Optimizacija hitrosti spletnega mesta je torej nujen odgovor na “Moja spletna stran je počasna. Kaj naj naredim?” Zapletena pa je dejanska izvedba optimizacije saj je vsako spletno mesto unikatno in specifično.

Kaj je hitrost strani (Page Speed)?

Hitrost strani je čas, ki je potreben, da se spletna stran naloži in prikaže v vašem brskalniku. Nemogoče je določiti eno vrsto meritve in ji dodeliti referenčno vrednost, ki bi predstavljala optimalno hitrost spletne strani. Številne meritve namreč zajemajo hitrost nalaganje elementov strani na različne načine, za različne namene in z različnimi preskusnimi pogoji.

Kako hitro naj bi se naložila spletna stran?

Priporočljivo je, da se vaše spletno mesto naloži v manj kot treh sekundah. Idealno v manj kot dveh (2) sekundah. To priporočilo najverjetneje izhaja iz Googlove študije, ki pravi, da 53 % mobilnih obiskovalcev zapusti stran, ki se nalaga dlje kot tri sekunde.

Čas nalaganja in bounce rate - moja spletna stran je počasna
Vir: thinkwithgoogle.com (Google/SOASTA Research, 2017)

Orodja za merjenje hitrosti

Hitrost delovanja spletne strani lahko testirate z namenskimi orodji (številna so brezplačna). V podrobni analizi boste našli vzroke in namige, zakaj je vaša spletna stran počasna, s tem pa boste dobili informacije kaj je potrebno izboljšati.

Nekaj brezplačnih orodij, ki jih pogosto uporabljam tudi sam:

OPOMBA
Imejte v mislih, da lokacija in oddaljenost strežnika od uporabnika močno vpliva na hitrost nalaganja spletne strani. Zato testirajte iz geografskih lokacij kjer se nahaja vaša ciljna skupina.
PageSpeed Insight
Orodje za merjenje hitrosti spletnih mest PageSpeed Insight

Poglejmo torej sedem najpogostejših vzrokov za počasno delovanje spletnega mesta.

Razlog 1: Neustrezno spletno gostovanje

Spletno gostovanje je temelj vaše spletne strani. Temelji morajo biti močni in brezhibni. Čeprav je to samoumevno je ustrezno spletno gostovanje pogosto namerno ali nenamerno prezrto. Številni ponudniki spletnega gostovanja ponujajo izjemno ugodne in mamljive pakete, ki pa pogosto niso kos povprečni spletni strani z nekaj več prometa.

Pogosto poudarjam, da ko izbirate spletno gostovanje, izberite pametno, ne poceni.

Za lokalno prisotnost na spletu priporočam sledeče ponudnike:

  • Hitrost – odlični paketi gostovanja pa ugodni ceni
  • Neoserv – izjemna tehnična pomoč
  • Domovanje – prilagodljiva Reseller gostovanja

Razlog 2: Prevelike medijske datoteke (slike, video)

Medijske datoteke, kot so slike in videoposnetki, so navadno precej velike. Njihova optimizacija s prilagoditvijo ločljivosti in s kompresijo lahko pomaga zmanjšati njihovo velikost in s tem korenito izboljšati čas nalaganja.

Slike lahko optimizirate preden jih naložite na spletni strežnik (kar je priporočljiva metoda, saj boste tako privarčevali dragocen spletni prostor). Kot alternativo lahko uporabite kakšen namenski vtičnik, ki bo hkrati optimiziral vse slike na vašem spletnem mestu.

Pri optimizaciji slik je pametno izbrati tudi ustrezen format kot je npr. SVG za vektorske elemente ter WEBP za bitne slike (WEBP podpira tudi slike s prozornim ozadjem).

Stiskanje videoposnetkov je nekoliko bolj zapleteno, zato je običajno bolje, da jih gostite na zunanji platformi (YouTube, Vimeo) in jih preprosto vdelate na stran (embed)

Razlog 3: Manjkajoče datoteke

Lahko se zgodi, da namerno ali nenamerno pobrišete kako datoteko (najpogosteje sliko) v prepričanju, da ni uporabljena nikjer na strani. Ob manjkajoči datoteki spletna stran ne javi nobene napake, zato nanjo niti niste pozorni.

Se pa v tem primeru na tistih straneh, kjer bi se morala naložiti manjkajoča datoteka, čas nalaganja zelo podaljša, saj so v poskusu iskanja datoteke strežniku podane dodatne zahteve.

Z orodjem DevTools v brskalniku Google Chrome lahko preverite ali so na vašem spletnem mestu manjkajoče datoteke in jih po potrebi nadomestite.

Razlog 4: Spletno mesto ne uporablja predpomnjenja (caching)

Predpomnjenje v trenutku izboljša hitrost delovanja spletnega mesta. To je tehnika, ki omogoča shranjevanje pogosto uporabljenih podatkov v “predpomnjeni pomnilnik”.

Vse nadaljnje zahteve za isto vsebino se postrežejo iz predpomnjenega pomnilnika, s čimer se pospeši celoten postopek pridobivanja podatkov.

Z uvedbo predpomnilnika brskalnika/HTTP in predpomnjenja na strani strežnika boste znatno izboljšali učinkovitost in hitrost vašega spletnega mesta.

Za prepomnjenje v WordPress-u lahko uporabite katero od sledečih orodij:

Razlog 5: Neoptimizirana koda

Več programske kode kot mora naložiti spletni brskalnik, dlje časa bo trajalo, da se bo vaše spletno mesto prikazalo na zaslonu obiskovalca. Če je vaša koda preobsežna (vsebuje nepotrebne znake in prelome vrstic) lahko negativno vpliva na hitrost spletnega mesta.

Z različnimi prijemi lahko kodo “pomanjšate” (minify) tako, da odstranite elemente, ki niso potrebni.

Za WordPress priporočam ta orodja:

Razlog 6: Neoptimizirana baza

Podatkovna baza spletnega mesta lahko s časom postane nasičena z nepotrebnimi podatki (debug dnevniki, revizije, vnosi vtičnikov, ki jih več ne potrebujete…). Preveč takih podatkov lahko povzroči, da poizvedbe v bazi trajajo dlje, kot je potrebno. V nekaterih primerih celo tako dolgo, da spletni strežnik, medtem ko čaka na odgovor baze, prekine poizvedbo zaradi časovne omejitve.

Optimizacija podatkovne baze z odstranitvijo neuporabnih podatkov bo preprečila take prekinitve in pospešila poizvedbe.

WordPress orodja za optimizacijo podatkovne baze:

POZOR
Pred posegi na bazi vedno naredite varnostno kopijo podatkovne baze!

Razlog 7: JavaScript zavira nalaganje strani

JavaScript je koda, ki naredi vaše spletno mesto funkcionalno in interaktivno za uporabnike. Če ni optimizirana lahko zakasni nalaganje vaše strani.

Ko brskalnik poskuša prikazati spletno stran, se mora ustaviti in v celoti naložiti vse JavaScript datoteke, na katere naleti. Posledica tega je tako imenovani “render-blocking JavaScript” ali JavaScript, ki preprečuje hitro nalaganje strani.

Obstaja nekaj rešitev kot je asinhrono nalaganje, kar omogoča, da se JavaScript naloži ločeno od preostale strani ali odloženo nalaganje (defer JavaScript), ki JavaScript naloži šele po tem, ko je naložen preostali del strani.

Za WordPress lahko te rešitve implementirate s katerim od že zgoraj omenjenih orodij za optimizacijo in predpomnjenje.

Povzetek

Hitrost nalaganja spletnega mesta je odvisna od številnih dejavnikov, kot so slike, število HTTP zahtev, obsežna koda, težave z JavaScriptom…

Ugotoviti, kaj točno povzroča počasno delovanje je lahko težka naloga, ki pa jo je smiselno uspešno opraviti. Hitrost spletnega mesta lahko drastično vpliva na število uspešnih konverzij (prodaja, povpraševanja…).

In ne pozabite, hitrost delovanja spletne strani ima neposreden vpliv tudi na SEO, kar se kaže v poziciji med rezultati iskanja v spletnih iskalnikih (Google).

Vir: Ahrefs Blog, EuroVPS Blog, Dreamhost Blog

Imate vprašanje ali potrebujete pomoč? Z veseljem vam pomagamo.

Imate vprašanje?

Prvi korak morate narediti sami, pri vseh ostalih vam bomo do cilja pomagali mi.

Preden greš

Naroči se na uporabne vsebine in nasvete. Saj veš, znanja ni nikoli preveč.

Tvojih osebnih podatkov ne bomo nikoli delili s tretjimi osebami. Poglej pravilnik o zasebnosti.