8 nasvetov za izbiro spletnega gostovanja

Primož Kostanjevec
Primož Kostanjevec
8 nasvetov za izbiro spletnega gostovanja - spletni administrator

Posamezniki in podjetja se vedno bolj zavedajo pomena kakovostne spletne prisotnosti, naj bo to kot predstavitveno spletno mesto ali spletna trgovina. Še vedno pa se zelo pogosto zatakne pri izbiri ustreznega spletnega gostovanja. Le tega navadno izberejo izključno na podlagi cene (najcenejše) in pri tem ne razmišljajo o posledicah.

Spletno gostovanje, ki ni kos zahtevam spletnega mesta in količini obiskovalcev, vas lahko stane nižje uvrstitve v spletnih iskalnikih (npr. v Googlu), posledično pa tudi prodaj in povpraševanj.

Zato smo pripravili nekaj nasvetov in argumentov, s katerimi boste spletno gostovanje lahko izbrali modro, ne poceni. Nenazadnje je spletno gostovanje temelj vašega spletnega mesta.

1. nasvet: Vrste gostovanja

V poplavi ponudnikov in tehnologij je izbira vrste gostovanja lahko težavna. Nepoznavanje tehnologij pomeni, da pravzaprav ne veste kaj kupujete in katera vrsta gostovanja je pravzaprav primerna za vaše potrebe.

Poglejmo nekaj najpogostejših.

Deljeno gostovanje

Deljeno gostovanje (ang. shared hosting) slovenski ponudniki navadno ponujajo pod imenom Spletno gostovanje. Gre za gostovanje, kjer je na enem strežniku več spletnih mest, ki si med seboj delijo strežniška sredstva (procesor in pomnilnik). Funkcije, ki so na voljo pri tej vrsti storitev, so lahko precej osnovne in navadno niso prilagodljive v smislu programske opreme in posodobitev. Taka vrsta gostovanja je ugodna in primerna za manj zahtevna spletna mesta.

VPS gostovanje

VPS (virtual private server oz. virtualni privatni strežnik) je vrsta gostovanje, kjer so strežniška sredstva enega strežnika razdeljena na več virtualnih strežnikov. Npr. 12 procesorskih jeder in 24 GB delovnega pomnilnika je razdeljeno na 4 virtualne strežnike. Vsak ima na voljo 3 procesorska jedra in 6 GB pomnilnika. VPS gostovanje je lahko vzdrževano ali nevzdrževano. Pri slednjem mora za namestitev, nastavitev in upravljanje vse potrebne programske opreme poskrbeti uporabnik sam. VPS gostovanje je namenjeno zahtevnim spletnim mestom, spletnim aplikacijam ali razvojnim okoljem.

Namenski strežnik

Gre za podobno vrsto gostovanja kot VPS, le da ima pri tem gostovanju uporabnik na voljo celoten strežnik z vsemi strežniškimi sredstvi. Podobno kot VPS gostovanje so tudi namenski strežniki lahko vzdrževani ali nevzdrževani. Namenjeni so spletnim mestom in aplikacijam, ki zaradi zahtevnostni in velikega števila obiskov potrebujejo več strežniških sredstev.

Reseller gostovanje

Reseller gostovanje (nekateri ponudniki ga imenujejo tudi poslovno gostovanje) je gostovanje za preprodajo. Tako gostovanje lahko gosti več spletnih mest in domen, vsaka pa ima lahko prilagojeno strežniško konfiguracijo. Odvisno od ponudnika in paketa so reseller gostovanja lahko deljena, VPS, namenski strežnik ali katero drugo. Reseller gostovanje je primerno za izdelovalce spletnih mest, spletne agencije ali večja podjetja.

2. nasvet: Varnost

Preverite ali izbran ponudnik in paket gostovanje ponujata izdelavo varnostnih kopij in dodatno varnostno zaščito na nivoju spletnega gostovanja. Varnostne kopije na nivoju spletnega gostovanja vas obvarujejo pred izgubo podatkov in poenostavijo vzpostavitev spletnega mesta iz varnostne kopije.

Dodatna varnostna zaščita spletnega mesta in e-pošte zmanjša količino potencialno nevarnih napadov na vaše spletno mesto ter količino neželene e-pošte.

Želiš prejemati podobne vsebine v svoj e-poštni nabiralnik?

Pošiljali ti bomo samo uporabne nasvete in vsebine. Obljubimo.

3. nasvet: Dosegljivost gostovanja

Ciljajte na ponudnika spletnega gostovanja, ki zagotavlja vsaj 99,9% dosegljivost. Nič ni namreč 100% in spletno gostovanje ni nobena izjema. Ponudniki občasno izvajajo vzdrževalna dela in nadgradnje, kar lahko privede do občasnih izpadov. Preverite le ali se takih posegov lotevajo čez dan ali v nočnih urah, ko je obisk spletnih mest navadno manjši.

4. nasvet: Tehnična podpora

V kolikor s spletno stranjo in gostovanjem upravljate sami se boste slej ko prej srečali s situacijo, ko boste potrebovali tehnično pomoč. Pri tem je pomembno, da ima ponudnik strokovno znanje, kratek odzivni čas, da je dosegljiv preko telefona ali e-pošte in ima korekten poslovni odnos.

O ponudniku največ povedo mnenja in ocene uporabnikov. Le ta navadno najdete na poslovnem Google profilu podjetja, njihovi Facebook strani ali na spletnem mestu.

5. nasvet: Preprosta uporaba

Pri izbiri bodite pozorni na preprostost uporabe in upravljanja z izbranim paketom spletnega gostovanja. Nekateri ponudniki imajo razvite lastne nadzorne plošče, spet drugi uporabljajo nadzorne plošče zunanjih ponudnikov.

Če ste tehničen tip, se boste načeloma tako ali drugače znašli v vsakem uporabniškem vmesniku. Če niste, priporočam spletno gostovanje s cPanel nadzorno ploščo. Ker je izjemno pregleden in en izmed najbolj razširjenih sistemov za upravljanje s spletnim gostovanjem, boste morebitno pomoč z lahkoto našli tudi na spletu. V prispevku Kako namestiti WordPress v cPanel-u lahko pogledate, kako preprosto je rokovanje s cPanel nadzorno ploščo.

6. nasvet: Nadgradnje in razširljivost

Na neki točki v prihodnosti, boste morda morali nadgraditi spletno gostovanje ali stran preseliti na zmogljivejši strežnik. Preverite kakšne so možnosti nadgradnje paketov spletnih gostovanj in kakšne so možnosti selitve vašega spletnega mesta na drugi strežnik. Nekateri ponudniki bodo selitve pri nadgradnji paketov namesto vas opravili brezplačno. Če nimate ustreznega znanja je taka storitev več kot dobrodošla.

7. nasvet: Zahteve spletnega mesta

Preden pričnete izbirati spletno gostovanje razmislite o zahtevah spletnega mesta in si odgovorite na sledeča vprašanja:

  • Gre za preprosto statično stran ali za dinamično stran narejeno s katerim izmed CMS sistemov? V slednjem primeru boste potrebovali spletno gostovanje z možnostjo kreiranja baze.
  • Koliko spletnih domen in spletnih mest boste gostovali?
  • Koliko spletnega prostora potrebujete?
  • Kolikšen je predviden mesečni promet (število obiskov) vašega spletnega mesta?
  • Je spletno mesto preprosto ali gre za spletno trgovino s številnimi dodatnimi vtičniki in razširitvami?
  • Kje se geografsko nahaja vaša ciljna skupina (potencialni obiskovalci). Je to na področju Slovenije, Evrope ali globalno?
  • Potrebujete tudi gostovanje e-pošte?

8. nasvet: Izbira paketa gostovanja

Sedaj ko poznate nekaj osnov spletnega gostovanja in ste si odgovorili na vprašanja glede zahtev vašega spletnega mesta se lahko lotite izbire ponudnika in primernega paketa spletnega gostovanja.

Če je vaša spletna stran preprosta in v začetku ne pričakujete veliko obiska, lahko pričnete s katerim izmed osnovnih paketov. Če je vaše spletno mesto spletna trgovina ali sistem za izdelavo in prodajo spletnih tečajev, boste za nemoteno delovanje potrebovali katerega izmed bolj naprednih paketov.

Če ne veste kakšen paket izbrati se lahko obrnete na ponudnika spletnega gostovanja in ga prosite za nasvet in pomoč pri izbiri.

Optimalno razmerje med ceno in kvaliteto ponujajo pri gostovanje Prasicek.si. Imajo konkurenčne cene paketov spletnega gostovanja za preprosta in zahtevna spletna mesta ter pakete reseller gostovanja. Njihovi strežniki se nahajajo v Sloveniji in so opremljeni s hitrimi SSD diski. Večina paketov ponuja brezplačen SSL certifikat in upravljanje z gostovanjem preko cPanel nadzorne plošče. Prav tako se lahko pohvalijo s številnimi zadovoljnimi strankami in izjemno odzivno tehnično podporo.

Spletno gostovanje je temelj vašega spletnega mesta zato izberite modro, ne poceni.

Imate vprašanje ali potrebujete pomoč? Z veseljem vam pomagamo.

Imate vprašanje?

Prvi korak morate narediti sami, pri vseh ostalih vam bomo do cilja pomagali mi.

Preden greš

Naroči se na uporabne vsebine in nasvete. Saj veš, znanja ni nikoli preveč.

Tvojih osebnih podatkov ne bomo nikoli delili s tretjimi osebami. Poglej pravilnik o zasebnosti.