Kako pospešiti WordPress spletno stran?

Oče in hči v raketi - Kako pospešiti Wordpress spletno stran

Hitra in brezhibno delujoča spletna stran/trgovina je želja vsakega njenega lastnika. Tudi pri naših projektih je to eno izmed glavnih vodil. Vendar pa je hitrost delovanja spletne strani odvisna od številnih faktorjev (spletno gostovanje, obseg in vsebina posamezne podstrani, zahtevnost in količina vtičnikov, tehnična optimizacija, optimizacija slik, uporaba predpomnjenja…). Na nekatere lahko neposredno vplivamo, pri drugih pa smo včasih primorani sprejeti tudi kakšen kompromis. O najpogostejših vzrokih in možnih rešitvah smo pisali v prispevku 5 razlogov zakaj je vaša spletna stran počasna. Nekatere rešitve zahtevajo nekaj predpriprav in analize, določen finančni in časovni vložek, sistematičen pristop ter določena znanja.

Toda, če bi v tem trenutku želeli narediti eno stvar, ki bi za minimalen finančni in časovni vložek dala takojšen rezultat, potem priporočam implementacijo predpomnjenja oz. “caching”.

Gledano s strogo tehničnega vidika predpomnjenje dejansko ne pohitri delovanja spletne strani, ampak s predpomnjenjem določenih delov spletne strani poskrbi, da se strežnik hitreje odzove in podatke, potrebne za prikaz spletne strani, hitreje dostavi do uporabnika. Takšno izboljšanje pa obiskovalcu spletne strani vsekakor daje percepcijo hitrega delovanja, kar pozitivno vpliva na uporabniško izkušnjo. In to je tudi naš cilj.

Pogledali si bomo nekaj WordPress razširitev/vtičnikov za predpomnjenje, ki pa zraven osnovne funkcionalnosti predpomnjenja ponujajo številne napredne možnosti za tehnično optimizacijo spletne strani. Ker je takih rešitev na trgu kar nekaj, vsaka s svojimi prednostmi in slabostmi, bomo pod drobnogled vzeli 3 rešitve, ki zadostujejo kriterijem, ki smo si jih zadali v okviru tega prispevka in ki jih pri svojem delu uporabljamo tudi sami: brezplačno, plačljivo, preprosto in napredno.

Prispevek nikakor ni poglobljen vodič tehnične optimizacije in uporabe omenjenih razširitev, vsekakor pa lahko služi kot usmeritev v pravo smer, v kolikor razmišljate o ustrezni tehnični optimizaciji vaše spletne strani.

1. WP Rocket

plačljivo, preprosto

WP Rocket ima na svoji spletni strani slogan, ki gre nekako tako: “Pospešite svoje spletno mesto v nekaj klikih”. Ker WP Rocket že nekaj let aktivno uporabljamo tudi pri svojih projektih, lahko temu zgolj pritrdimo.

Čeprav ponuja kar nekaj naprednih možnosti, je uporaba tega vtičnika relativno preprosta. Z namestitvijo in aktivacijo vtičnika, bo le-ta nemudoma pričel opravljati svojo glavno funkcijo, predpomnjenje. To pomeni, da se bo od tega trenutka naprej, spletna stran vašim obiskovalcem naložila in prikazala hitreje.

WP Rocket - Vtičnik za predpomnjenje "caching" spletnih strani
Uporabniški vmesnik vtičnika WP Rocket

Vtičnik je prav tako kompatibilen z WooCommerce vtičnikom za spletno trgovino. Zazna njegovo prisotnost in samodejno izklopi predpomnjenje za ključne WooCommerce strani kot so košarica in blagajna. Tako zagotovi, da so podatki v nakupnem procesu vedno sveži in pravilni (vsebina košarice, cene, znesek…), ter da le ta teče brez težav.

Nekaj dodatnih možnosti vtičnika WP Rocket:

 • minifikacija in združevanje HTML, CSS in JS datotek
 • optimizacija medijskih datotek
 • preloading
 • optimizacija in čiščenje baze
 • podpora za CND
 • razširitve drugih ponudnikov
 • itd.

Domača stran vtičnika WP Rocket.

2. WP Fastest Cache

brezplačno, plačljivo

Vtičnik WP Fastest Cache z osnovnimi funkcionalnostmi je na voljo brezplačno, možno pa je kupiti tudi premium verzijo z naprednimi možnostmi. Čeprav je njegov uporabniški vmesnik nekoliko manj pregleden in prijazen so številni uporabniki z njim izjemno zadovoljni, o čemer priča odlična ocena v WordPress repozitoriju.

Brezplačna verzija sicer solidno opravlja osnovno predpomnjenje, za napredne možnosti tehnične optimizacije pa bo potrebno poseči po premium verziji.

WP Fastest Cache - Vtičnik za predpomnjenje "caching" spletnih strani
Uporabniški vmesnik vtičnika WP Fastest Cache

V preteklosti smo nekaj težav z brezplačno verzijo vtičnika imeli v kombinaciji z WooCommerce vtičnikom, saj je bilo potrebno ročno določiti WooCommerce strani, katerih nismo želeli predpomniti.

Premium verzija ponuja pester nabor dodatnih funkcij in nastavitev, ki so za začetnika, zaradi ne tako prijaznega uporabniškega vmesnika, lahko nekoliko zahtevne:

 • generiranje statičnih HTML datotek
 • minifikacija in združevanje HTML, CSS in JS datotek
 • Gzip kompresija
 • browser caching – predpomnjenje v brskalniku
 • itd.

Domača stran vtičnika WP Fastest Cache.

Želiš prejemati podobne vsebine v svoj e-poštni nabiralnik?

Pošiljali ti bomo samo uporabne nasvete in vsebine. Obljubimo.

3. LiteSpeed Cache

brezplačno, napredno

LiteSpeed Cache za WordPress (LSCWP) je vtičnik tipa “vse-v-enem”, za pospeševanje spletnih strani, s predpomnjenjem na nivoju strežnika in zbirko naprednih funkcij za optimizacijo. Vtični je popolnoma brezplačen a nekoliko poseben, saj je pogoj za njegovo delovanje spletno gostovanje z LiteSpeed strežniki.

Vtičnik je izjemno napreden in bazira na strežniški tehnologiji, omogoča pa izjemno fino nastavitev in nadzor nad tehnično optimizacijo spletne strani. Zaradi izjemnih a zahtevnih naprednih možnosti ni orodje, ki bi bilo pisano na kožo popolnim začetnikom.

LiteSpeed Cache - Vtičnik za predpomnjenje "caching" spletnih strani
Uporabniški vmesnik vtičnika WP Fastest Cache

Ker smo veliko spletnih mest, ki jih gostimo pri nas, selili na gostovanja z LiteSpeed strežniki, se je ta vtičnik pridružil seznamu naših nepogrešljivih orodij. Čeprav so številne možnosti, ki jih vtičnik omogoča, razlog za povečano kompleksnost, pa omogoča fin nadzor in nastavitev posameznega spletnega mesta. Vsekakor idealno orodje za spletna mesta, ki gostujejo na LiteSpeed strežnikih.

Domača stran vtičnika LiteSpeed Cache.

Povzetek

Omenjena orodja nikakor niso edina in najboljša. Pravzaprav nobeno orodje ni idealno za vse naloge. So pa ta orodja tista, ki jih dobro poznamo in za katera menimo, da lahko pokrijejo širok spekter potreb lastnikov spletnih mest.

Če se boste torej tehnične optimizacije lotili sami si oglejte katerega izmed njih. Morda boste tako rešili težave s počasno spletno stranjo ali trgovino.

Imate vprašanje ali potrebujete pomoč? Z veseljem vam pomagamo.

Imate vprašanje?

Prvi korak morate narediti sami, pri vseh ostalih vam bomo do cilja pomagali mi.

Preden greš

Naroči se na uporabne vsebine in nasvete. Saj veš, znanja ni nikoli preveč.

Tvojih osebnih podatkov ne bomo nikoli delili s tretjimi osebami. Poglej pravilnik o zasebnosti.